Monday, May 11, 2009

Selepas Rashid, giliran Ahmad Talib...

... Wahai Che Mad (saya selalu memanggil Datuk Ahmad A Talib - (Pahit Manis) - sebagai Che Mat, walaupun beliau sudah bergelar Datuk. Sebab? Panggilan itu lebih bermakna dan lebih mesra dan lebih mendekatkan diri kita kepada orang yang kita tegur. - Yaaaa Che Mad)

Kenapa kali ini saya meletakkan perkataan "Yaaaa" dan diikuti dengan nama orang yang diseru itu?

Ingatkah kita ketika bacaan talqin (untuk orang mati) dibacakan? Orang yang membaca talqin itu akan menyebut "Yaaaa" (anu binti anu)..apabila ditanyakan kepada kamu... maka jawablah dengan tenang dan sabarrrr". Ini untuk orang yang mati yang berada di alam kubur. Ketika dipanggil dengan ayat itu, maka orang yang mati dalam kubur itupun bangkit duduk dan mendengar.

Tetapi.... kali ini saya menyebut "Yaaaa Ahmad A Talib" dan ini tidak bermakna Che Mad berada di alam kubur. Dia masih hidup. Dia masih menulis. Dia masih berjalan. Dia masih berbakti.

TETAPI....

Ada pihak-pihak tertentu di kalangan orang Melayu (mungkin keturunan Raja Mendelir) dan ahli politik, mungkin juga orang di dalam dunia persuratkhabaran yang iri hati apabila mendengar desas desus 'Che Mad' akan menjadi Penasihat Jabatan Pengarang Kumpulan The New Stratis Times Press (M) Bhd (NSTP).

NSTP menerbitkan tiga akhbar utama Malaysia - Harian Metro, Berita Harian dan New Straits Times.

Kedudukan dan jawatan Penasihat Jabatan Pengarang Kumpulan The New Stratis Times Press (M) Bhd dikatakan lebih tinggi daripada kedudukan dan jawatan Ketua Pengarang Kumpulan NSTP (Group Editor In Chief - GEIC) yang kini disandang oleh Datuk Hishamuddin Aun.

Desas desus mengenai kemungkinan 'Che Mad' akan menyertai semula NSTP sudah kedengaran sejak lebih sebulan lalu. Pada mulanya 'Che Mad' dikatakan akan menjadi GEIC.

Begitu juga desas desus bahawa Saudara Ahirudin Attan akan kembali ke NSTP sebagai GEIC .

Begitu juga kuatnya pengaruh 'orang lama' Berita Harian, Datuk Hafifi Hafiz yang dikatakan akan menjadi 'orang kuat' di NSTP.

Tidak dilupakan juga nama-nama 'kecil' seperti Lebai *****L ****I*; Lebai ****I* ****F; Lebai ****K*; Lebai ****H** ****A; Lebai *A*** *A*** dan beberapa 'lebai lama' dalam kumpulan NSTP.

Ada juga desas desus mengatakan Hishamuddin Aun akan disingkirkan (Walaupun pada bulan lalu - April - beliau menandatangani kontrak baru dua tahun sebagai GEIC). Dan akan diganti dengan 'orang lama' dalam NSTP. Ini kerana beberapa tindakan 'melampau' Hishammudin yang bersekongkol dengan Datuk Kalimullah, menempelak mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Desas desus juga mengatakan Pengarang Kumpulan Berita Harian, Datuk Manja Ismail dan Pengarang Kumpulan NST, Datuk Syed Nazri - TERSELAMAT - kerana kedua-duanya tiada masalah dengan Perdana Menteri yang baru Datuk Seri Najib Razak.

Namun, sejak seminggu lalu, nama 'Che Mad' sebagai Penasihat Jabatan Pengarang NSTP menjadi buah mulut di kalangan para pengamal media dari peringkat CEO hingga office boy - Bahawa ;sirih pulang ke gangang'. Masing-masing-masing menunggu adakah 'Che Mad' akan kembali?

Namun, seperti tajuk saya di atas... Suasana samar mula menyelubungi 'Che Mad' - sama seperti apa yang berlaku kepada Saudara Rashid Yusof (here and here and here and here and here). Baru empat hari lalu, kami sudah diberitahu "memang sah Datuk Ahmad A Talib akan jadi Penasihat Jabatan Pengarang Kumpulan NSTP". Ini diperkuatkan lagi dengan langkah pihak atasan NSTP memberi kolum khas untuk ditulis oleh 'Che Mad' dalam New Sunday Times. Khabarnya, Hishamuddin sebagai GEIS NSTP pun tidak mengetahui 'Che Mad' diberi kolum khas dalam New Sunday Times dan terpaksa bertanya kepada GE NST, Datuk Syed Nazri.

TIBA-TIBA...

Semalam, saya menerima satu SMS mengatakan kedudukan 'Che Mad' seperti air yang sedang mendidih, akibat mainan politik. Ada pihak-pihak yang tidak suka 'Che Mad' menduduki jawatan yang dikatakan lebih tinggi daripada Hishamuddin Aun (Hishamuddin juga Ahli Lembaga Pengarah NSTP).

Jawatan Penasihat Jabatan Editorial NSTP mempunyai kata putus menentukan berita utama yang hendak digunapakai oleh akhbar. Beliau juga boleh membuat bermacam-macam perubahan dalam susun atur jabatan pengarang bagi memantapkan lagi berita dan pengedaran. Ianya satu jawatan yang lebih tinggi daripada GEIC dan jika ini berlaku, maka Hishamuddin sebagai GEIC hanya sekadar menjadi patung - GEIC yang tiada kuasa. INI PERNAH BERLAKU.

Terus terang saya katakan bahawa SAYA bukan penyokong 'Che Mad' atau Hishamuddin atau siapa saja.

YANG PENTING bagi saya ialah dunia persuratkhabaran dalam Kumpulan NSTP hendaklah dikembalikan seperti zaman dulu-dulu. GEIC, GE dan sesiapa saja dalam Jabatan Pengarang MESTI memikirkan juga cara untuk meningkatkan jaualan akhbar, bukan sekadar "dapat berita, taip dan siar". Dunia persuratkhabaran juga MESTI/WAJIB menggunakan bahasa yang betul ketika menulis, ejaan yang tepat, mengekalkan 'house style' yang menjadi lambang sesebuah akhbar. Bukannya main hentam tulis dan membuat perubahan yang 'pelik-pelik'. Pemberita (tidak kira dalam dunia Berita Harian, Utusan, The Star, NST) MESTI/WAJIB benar-benar dilatih menjadi wartawan bijak menulis, "PEKA bukan PEKAK"; "Buka MATA dan TELINGA walau dalam apa keadaan sekalipun" - Tetapi, apa yang berlaku dalam dunia kewartawanan, khususnya NSTP sekarang? Saya menerima aduan daripada ramai Ahli Parlimen bahawa wartawan dan Editor NST serta Berita Harian yang membuat liputan Dewan Rakyat, sombong dan berlagak sebagai boss-boss saja, tidak berkenalan dan bersembang dengan Ahli PArlimen (tidak kita Ahli Parlimen BN atau pembangkang)! Bagaimana untuk mendapatkan berita dan rencana eksklusif atau bagaimana untuk 'MENGOREK' berita jika tidak bercampur gaul dengan masyarakat?

(P/S: Apa boleh buat. Sesetengah Editor dan Editor kanan dalam Kumpulan NSTP sekarang ini bukan naik pangkat disebabkan kebolehan mereka 'mencari dan menulis' berita. Tetapi ramai di kalangan mereka mengejar pangkat dengan mengamalkan budaya MEMBODEK. Dan budaya ini diterima sepenuhnya di dalam akhbar Kumpulan NSTP. Orang yang benar-benar boleh mendapatkan berita eksklusif, orang yang benar-benar boleh menulis dan mengajar para junior menjadi pemberita dan wartawan yang baik, akan diketepikan. Orang yang benar-benar mengutamakan dunia persuratkhabaran dan kepentingan akhbar akan dicop tidak berpendidikan, suka ponteng, tidak boleh diharap, tidak berdisiplin dan bermacam-macam lagi. Tetapi orang yang suka bodek walaupun tidak reti buat kerja akan diagung-agungkan dan dinaikkan pangkat. Apa lagi kalau pandai main golf. - INILAH KEADAAN YANG BERLAKU DALAM NSTP. )

Yaaaaa Che Mad...

Bagi saja, jika 'Che Mad' kembali ke NSTP ianya ibarat 'The rightfull heir returns to the throne'.

TETAPI...

'Che Mad' mesti ingat bahawa selain menjaga pemimpin negara; menjaga negara; menjaga periuk nasi; 'Che Mad' mesti berusaha memartabatkan kembali kewibawaan dunia kewartawanan Malaysia. 'Che Mad' mesti memastikan wartawan dan pemberita yang bakal dilahirkan dari dunia MSM adalah berwibawa, tidak takut dan mampu menjadi seorang penulis yang dihormati.

Selain itu, 'Che Mad' MESTI/WAJIB melakukan perubahan supaya akhbar kumpulan NSTP, terutama Berita Harian dan New Straits Times, akan menjadi pilihan pembaca. Otak 'Che Mad' mesti berputar bukan sekadar untuk negara tetapi memikirkan juga bagaimana untuk meningkatkan jualan akhbar kumpulan NSTP.

'Che Mad' MESTI/WAJIB memastikan setiap wartawan/pemberita dalam kumpulan NSTP mempunyai satu kekuatan dalam diri masing-masing iaitu untuk bersaing mendapatkan BERITA/RENCANA EKSKLUSIF (bukan sekadar untuk menang Hadiah Kajai, tetapi pastikan jualan akhbar meningkat dan menjadi akhbar yang ditunggu-tunggu).

Akhir kata....

Yaaaaa Che Mad... Jika ditakdirkan anda kembali ke NSTP, maka laksanakan tanggungjawab itu dengan sabar dan tenang. DAN

Jika, anda tidak ditakdirkan kembali ke NSTP, maka terimalah ia dengan tenang dan sabar.

Sesungguhnya di atas dunia ini ramai manusia yang iri hati dan dengki.

(P/S: Saya mengenali Che Mad agak lama dan tahu bagaimana beliau melatih penulis menjadi pemberita dan kemudian menjadi wartawan. Saya berjanji dengan seorang rakan baik bahawa saya akan bertemu 'Che Mad' sehari selepas beliau menjadi Penasihat Jabatan Pengarang Kumpulan NSTP. Itupun jika benar-benar terjadi! - Insya-Allah)

1 comment:

rizal hashim said...

Salam tuan, saya setuju dengan pendapat tuan bahawa budaya membodek dah tertanam di NSTP. Saya bertugas lima tahun di BH dan 12 tahun di Malay Mail dan saya lihat sendiri bagaimana kaki kipas naik pangkat dan gaji, yang kerja dok cari berita dan kenal orang kat luar kaki ponteng pasal jarang ada ofis...inilah Malaysia dan NSTP. Lepas tu yang kaki dengki cukup suka label dia ni orang si fulan, dia ni pulak orang si polan...
ini belum cerita bomoh lagi...eheh..